SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum

OM kód: 203045/014 | 4400 Nyíregyháza, Városmajor utca 4.

Intézmény logo

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokMoodleKRÉTA

Témahetek

Témahetek

A SZÉCHENYIBEN 
2023. 03. 06-10.

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széleskörű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztésében aktív szervezetek, intézmények között. 
Intézményünk, mint minden évben most is csatlakozik ehhez a programhoz.

A pénz7 programkínálata

 • Önkéntesek tartanak órát oktatóinkkal együtt az alábbiak szerint
  • Korszerű pénzkezelés témában órát tart Kovács Zsuzsanna önkéntes és Lévai Katalin Csilla oktató
  • Gondolkozz és Vállalkozz témakörben órát tart Szabóné Berta Olga önkéntes és Lázár Istvánné oktató
 • Korszerű pénzkezelés és hitelezés témakörben prezentál Hajnal Evelin 2023. március 09-én 9.30 órai kezdettel
 • A témahét zárásaként érdekfeszítő előadással várja az érdeklődőket 2023. március 10-én a Sikeres Nők magazin Top 50 közé került női vállalkozója Papp Erzsébet a ZEMA művészeti vezetője, aki bemutatja családi vállalkozásukat, egyedi, saját tervezésű és kivitelezésű, s egyben környezettudatos termékeiket
 • Rendkívüli szakmai órák keretében a diákok és oktatóik több osztályban a Pénziránytű Alapítvány szakemberei és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket, valamint mélyülhetnek el a vállalkozói lét világában

 

Ezen kívül a témahetet tartalmas kísérőprogramok gazdagítják, amelyhez várjuk, hogy minél több diák (ágazatra való tekintet nélkül), sőt egyes esetekben oktató és szülő csatlakozását!

 

A tanórákon kívül megvalósítható izgalmas, játékos programok az alábbiak:

 1. A PénzFutam szabadtéri kalandjáték izgalmas pénzügyi-matekos fejtörői várják a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat március 8-31. között. Az ország több mint 160 pontján játszható csapatjáték során könnyen megközelíthető helyszíneken, állomásról állomásra járva oldhatnak meg érdekes pénzügyi feladványokat a tanulók. Egy egyszerű tanári regisztrációt követően akár az egész osztály részt vehet - 3-4 fős csapatokban - a 45 perces szabadtéri kalandban, ahol három korosztálynak szánt, eltérő nehézségi szintű, szabadon választható pályák várják a diákokat.. A PénzFutam játékról ahttps://penziranytu.hu/penzfutamoldalon találnak bővebb információt. 

Megjegyzés: a PénzFutam játékot a szabadban Nyíregyházán a Bujtosi Tó környékén lehet játszani. Ami szükséges a játékhoz:  

 • internettel és GPS koordonitával rendelkező okos telefon vagy tablet 
 • előzetes regisztráció az oldalon 
 • a játékot csapatban lehet játszani, időtartama 45 perc, így aki ezt szeretné játszani, annak két tanórában kell gondolkodni (kimenni a tóhoz, játék időtartama) 
 • A játék március 08 és március 31. között játszható 

Nagyon jónak és izgalmasnak tűnik a játék, ajánljuk minden oktató figyelmébe, akár osztályfőnöki óra keretében is!
A játék lebonyolításával kapcsolatban segítséget ad: Huriné Verdes Tímea oktató 

 

 1. ABankVelem PénzOkos Kupaa PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 6-án induló verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. Idén újra 5-6. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2023. április 3-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál awww.penzokoskupa.huoldalon. 

 

 1. 2023-ban már hetedik alkalommal nyílik lehetőség diákok és tanárok számára kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, aRészvényfutamon. A verseny újdonsága, hogy már 7. évfolyamtól be lehet kapcsolódni a megmérettetésbe. A 7-14. évfolyamos versenyzők és tanáraik, sőt szülők is próbára tehetik befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapján elérhető játékban.
  Erre márciusban lehet jelentkezni ahttps://bet.hu/reszvenyfutamregisztrációs linken. 

 

 1. Az online térben folyamatosan szaporodó hacker támadások zajlanak a személyes adataink és pénzünk, megtakarításaink megszerzéséért. A Magyar Bankszövetség és partnerei online kvízjátéka, aDigitális Szimat Kihíváséletkortól függetlenüllehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A játékosok 2023. március 6-április 16. között tehetik próbára tudásukat a bankkártya-használattal, online fizetéssel, jelszóvédelemmel, adatlopás kivédésével és más a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékkal. A Kahoot keretei között megvalósuló játékok (tudásteszt és nyereményjáték) a PÉNZ7 honlapján aPÉNZ7 KVÍZEK menüpontalatt kerül meghirdetésre 2023. március 6-án. A korábbi játékok addig is elérhetők. A kvízjátékokkal a szervezők elsődleges célja a figyelem felhívása az egyre intenzívebben szaporodó adatlopásokra és ezek megelőzésére, ezért a nyereményjátékra való jelentkezés nélkül is mindenki számára elérhető a tudásteszt. Emellett, a kvízeket legalább 80 %-os eredménnyel kitöltő regisztrált diákoknyereménysorsoláson is részt vehetnek. A játék részleteiről hamarosan a PÉNZ7 honlapon olvashat. 

 

 1. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, mint fő szervező, több jelentős szervezettel összefogva, a Nagy Diák Pénzügyes Teszt programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett 14–19 éves középiskolások számára. A gyakorlatias tesztkérdésekben pénzügyi jártasságukat tesztelhetik a fiatalok, többek között megtakarítás, befektetés, biztosítás és kiberbiztonság témakörökben. A márciusban induló online verzió a https://nagydiaktesztek.hu/oldalon és applikáción keresztül is kitölthető. A 10 döntős diák közül májusban, a 10. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon  derül ki, hogy ki az ország legjobb pénzügyes diákja. 

 

 

Több külsős résztvevő tette izgalmasabbá a PÉNZ7 megvalósítását

A tervezetteknek megfelelően március 06-án iskolánkban megkezdődtek a témához kapcsolódó programok. A szakmai tanárok rendkívüli óra keretében a Pénziránytű Alapítvány szakemberei és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével több osztályban tartottak órákat, melynek célja a fiatalok pénzügyi tudásának bővítése mellett a vállalkozói kompetenciafejlesztése és a vállalkozói ismeretek élményalapú átadása volt.

2023. márc. 17.
Informátor

  Partnereink

  SZC logo

  Nyíregyházi Szakképzési Centrum


  Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium

  4400 Nyíregyháza, Városmajor utca 4.

  Telefon: +36 70 1995 667

  E-mail: iskola@nyirszikszi.hu

  OM azonosító: 203045/014

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000930


  2024Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium