Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Beszélni nehéz! - Tisza Elizabet beszámolója

Péchy Blanka javaslatára 1966­ban rendezték meg először a Szép Magyar Beszéd Versenyt. Idén tehát – április 17-­19. között ­ immár 50. alkalommal került sor a Kazinczyról elnevezett vetélkedőre, melynek kezdetektől a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium a házigazdája. A jubileumi rendezvényen – a helyi fordulókat követően – szakközépiskola kategóriában én képviseltem iskolámat, a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolát (és Szabolcs­Szatmár­Bereg megyét is) az országos megmérettetésen.

LizaSzechenyi4160A hosszú út azonban, melyet – metaforikusan és a szó szoros értelmében is ­ Győrig megtettünk felkészítőmmel, Pázmándi Katalin tanárnővel, nem volt hiábavaló. Hosszú órákon át gyakoroltuk még itthon a szabadon választott és a különböző idegen szövegek nyelvi buktatókkal teli sorait, ill. az írásbeli jelöléstani feladatokat.

A döntőn az izgalmak a sorsolással kezdődtek. A kategóriámban 58­an voltunk, és én a 31­-es számot kaptam. Ez mindössze annyiban lényeges, hogy első nap, a szabadon választott szövegek felolvasásakor 31.­ként adtam elő esszémet, ám másnap, a kötelező szövegeknél elsőként kellett a pódiumra állnom. Ekkor egy teljesen idegen, 28 soros szöveget 20 perc felkészülés után kellett értően, hibázás nélkül tolmácsolni a hallgatóságnak. A verseny 3. része egy írásbeli feladat volt, melyben a Beszélni nehéz! jelrendszere alapján jelöltük a megadott szövegegységben a hangsúlyokat, szüneteket, kapcsolódásokat. A szakközépiskolásokat Kováts Dániel, Juhász Judit, Kerekes Barnabás és Eőry Vilma nyelvészek értékelték.

Délutánonként érdekes programokat szervezett a verseny lebonyolításáért felelős győri Kazinczy Gimnázium. A könyvbemutatók, a városnézés, a jubileumi műsorok és előadások nagyon emlékezetesek számomra. Nagy öröm volt neves nyelvészeink, Wacha Imre, Balázs Géza elhivatott és lebilincselő gondolatait hallgatni. Második este a győri Nemzeti Színházban megtekintettük a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát, mely szintén felejthetetlen élményt Az ünnepélyes eredményhirdetésre vasárnap délelőtt került sor a városházán. Kategóriánként 15­15, ill. 5 legszebben beszélő fiatal nyerte el a Kazinczy­érmet, köztük én is. S ráadásul – mint két nappal később az internetes listáról kiderült – a népes mezőnyben a negyedik helyen végeztem.

Wacha Imre tanár úr záróbeszédében kiemelte: a Kazinczy­ verseny mindenki számára segít egy kicsit megismerni önmagát, és ami a legfontosabb, hogy „közös az örömünk akkor is, ha nem kürtölik világgá a bulvárlapok... mert tudjuk, mindig lesz egy csapat”. S jó ehhez a csapathoz tartozni.

 

Tisza Elizabet

10. B osztály


Telefonszámunk:
(70) 1995 667


Adója 1%-át ajánlja fel iskolánk alapítványának:
Széchenyi 75 Alapítvány, Nyíregyháza
19210094-1-15

Aktuális osztályórarendek 2018/19-es tanév

Iskolai teljes órarend PDF formátumban