Erasmus+ program keretében Szicíliában járt iskolánk küldöttsége

2019. június második hetében a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma képviseletében 4 tanár és 4 diák vett részt Szicíliában, Mazzarinoban az Erasmus Plus KA2 „Business without Borders” második találkozóján.
A Cipruson szerzett tapasztalatok segítségével már magabiztosabban néztünk a programok, tennivalók és feladatok elé, melyek színesítették az Olaszországban eltöltött egy hetet. Fő célunk az előző találkozón megszületett üzleti ötletek bővítése, gyakorlatba való átültetése, valamint a vállalkozói lét alapjainak megtapasztalása, és a mazzarinoi iskola segítségével a bemutatókat és előadásokat kiegészítve egy helyi, sikeresen működő vállalat meglátogatásával testközelből láthattuk, hogy mit is jelent ez igazán.

Az Etna, és gyönyörű szicíliai városok – Catania, Taormina, Cefalú és Palermo- látogatása mellett az igazi izgalmat az új, olasz családunkba való beilleszkedés jelentette. A nyelvi és szokásbeli különbségek sok vicces helyzetet szültek. Az idegennyelvek tudásának szükségességét nem csak az új, olasz családunkba való beilleszkedés során, hanem a különböző országokból érkező diákokkal való kapcsolattartáskor is érezhettük, akikkel a közös társalgási nyelvnek az angol bizonyult.

A különböző kultúrák és szokások megismerése igazán érdekessé tette a programot, és sok, messzire nyúló barátságra tehettünk szert. Nem csak élménnyel, hanem rengeteg tudással is távoztunk, amit mind a jövőben, mind az októberben, Erdélyben megrendezésre kerülő harmadik találkozón kamatoztatni tudunk majd!

szicilia

Pallai Zsófia
10.B

Újabb ERASMUS+ program a SZIKSZI-ben

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanárai és 12 tanulója Törökországból, Norvégiából és Portugáliából 17 diákot és 8 tanárt fogadott az Erasmus+ KA 2 „The Pursuit of Happiness: S.M.A.R.T” című projektje keretében 2019. április 25-29. között.

A rövid távú diákcsere partneri találkozót a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében nyitotta meg Gurbánné Papp Mária főigazgató asszony és Szabó Attila, iskolánk igazgatója. A projekt témájához szorosan kapcsolódik a Digitális Alkotóműhelyben bemutatott legújabb technikai eszközök - 3D nyomtató, robotika, dróntechnológia -, melyeket a tanulók ki is próbálhattak.

A személyes találkozó keretében a vendégek megismerték iskolánkat, előadásokat hallhattak internetes applikációkról és interaktív informatika órán is részt vettek. Szintén a projekt- feladatokhoz kapcsolódóan ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba és az Élményfürdőbe, illetve lehetőség volt a lovaglás alapjait is elsajátítani. A budapesti kiránduláson a csoport tagjai megismerkedtek fővárosunk nevezetességeivel és ellátogattunk a Leonardo da Vinci kiállításra is.

Izgatottan várjuk a következő találkozót, melyre Norvégiában (Stavanger) kerül sor 2019. szeptember második hetében.

Kissné Sinka Éva (projektkoordinátor)

„Business Without Borders” Erasmus+ projekt keretében rövid távú diákcsere Ciprusban

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézmény projekttagjai az Erasmus Plus KA2 „Business Without Borders” című projekt keretében Ciprusra utaztak, Pafos városába., Az első rövid távú diákcsere partneri találkozóra 2019. március 18-23. között került sor.

The Pursuit of Happiness: SMART - Erasmus+ projekt

Egy hét Törökországban A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyertes Erasmus+ pályázatának köszönhetően az iskola 6 tanulója és 3 tanára kapott lehetőséget arra, hogy egy hetet töltsenek el Törökország fővárosában, Ankarában.

A projekt címe: The pursuit of happiness: SMART, a projekttalálkozók alkalmával a diákok szabadidős tevékenységeket próbálhatnak ki hagyományos módon illetve a modern technikai eszközökkel. A hét első napját az iskolában töltöttük, ahol találkoztuk a többi nemzettel (Norvégia, Portugália) és mindenki bemutatta országát, városát és iskoláját. Ezek után két csoportra bontva folytatódtak a programok. A csoportok felváltva tanultak új applikációkat, szereztek informatikai ismereteket és gyakorolták a tenisz alapjait. Kedden a résztvevők különböző táncos mozgásokat tanulhattak. Délután egy új művészettel (marbling) ismerkedtük meg és lehetőséget kaptuk arra, hogy ki is próbáljuk magukat benne. A következő nap zenéléssel telt, különböző zenei stílusokat hallhattuk az iskola diákjainak előadásában.

Ankarában meglátogattuk többek között a híres Anıtkabir mauzóleumot, ahol Mustafa Kemal Atatürk életét ismerhettük meg és bejártuk a történelmi óváros nevezetességeit. Pénteken egy igazán különleges helyre, Kappadókiába kirándultunk. Itt felfedeztük a sziklák belsejébe vájt régi lakásokat és azok történetét.

A diákok török családoknál voltak elszállásolva, így betekintést nyerhettetek a helyi családok minden- napjaiba, megtapasztalták a családok vendég szeretetét és a különbségeket a mindennapi életben. A nehéz búcsú ellenére mindenki felejthetetlen élménnyel és új barátokkal gazdagodott. Nemsokára újra találkozhatunk, ugyanis a program Magyarországon folytatódik 2019. áprilisában.

Varga Imola, 11.B

Tanári tréning Portugáliában a „Business Without Borders” Erasmus+ projekt keretében

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézmény koordinátorként sikeresen pályázott az Erasmus Plus KA 2 keretében a „Business Without Borders” című projektre. A projekt keretében az első tanári partneri találkozóra Portugáliában, Lousado városában került sor 2018. november 11-17.-e között.

 A projektben résztvevő országok Magyarország mellett: Ciprus (Pafos), Szicília (Mazzarino), Románia (Csíkszereda) és Portugália (Lousado).

A személyes találkozó keretében pontosításra kerültek a 2018.09.01 – 2020.08.31. közötti mobilitások alkalmával teljesítendő feladatok, célkitűzések. A koordinátor ország jó gyakorlatokat, tapasztalatokat mutatott be a partnereknek a diákvállalkozásokkal kapcsolatban. Ehhez csatlakozott a találkozó helyszínéül szolgáló portugál Forave iskola diákjainak bemutató előadásával, az országukban több éve működő JA szervezet valamint sikeresen működő vállalkozók tevékenységét ismertető prezentációival.

A partneri találkozó hozadéka minden ország számára azonos volt: egyre nagyobb elhivatottsággal belevágni a projektben megvalósítandó feladatok sokaságába csapatmunkában, abban bízva, hogy a program végére nemzetközi szinten, helyi sajátosságokat figyelembe véve betekintést nyerhetünk a vállalkozói lét azon elemeibe, melyeket meg kell ismerni egy piacgazdaság keretei között működő cég beindítása előtt.

Találkozunk 2019. márciusában, Ciprusban, Pafos városában.

Huriné Verdes Tímea
szakmai tanár-projekttag